oldalak: 1 2 3 4 5
Izlandi paradicsomleves |
|
Izlandi paradicsomleves
Már a cím is szürreális: paradicsom Jégországban? Valóban, a hűvös és nedves óceáni éghajlaton nem sok minden teremne meg, ám Izland lakói ügyesen és okosan kihasználják a földjük mélyén szunnyadó vulkánok hőjét. Geotermikus hővel fűtik a főváros utcáit, a lakásokat, és természetesen a rengeteg üvegházat is. Így állandóan, az év minden szakában elérhetők a friss zöldségek, és sokféle gyümölcs is.
bővebben >
|
Habkönnyű, gluténmentes joghurttorta |
|
A recepthez zsírdús és sűrű görög tipusú joghurt szükséges. Ha ez nem elérhető, használjunk helyette sovány tejföl és lecsöpögtetett joghurt 1:1 arányú keverékét. A tojásnak is frissnek kell lennie, különben nem sikerül a szétválasztásuk.
bővebben >
|
Capuns - Graubünden kanton nemzeti eledele |
|
A világ minden táján ősidők óta töltik a zöld leveleket – az indiánok kukoricahéjba, Ázsia nagy részén bambusz- vagy lótuszlevélbe, Európában káposztafélékbe, szőlőlevélbe, spenótba vagy nagyobb rokonába, mangoldba. Svájc Graubünden kantonjának nemzeti étele a Capuns (kapunsz), a hússal gazdagított nokedlitésztával töltött mangoldlevél, főve vagy sütve.
bővebben >
|
Sopa de lima - citromos csirkeleves |
Mexikói konyha
|
A mexikói konyha legismertebb étele a tortilla, és a belőle készült harapnivalók. Kevesen tudják, hogy nemcsak utcai ételként állja meg a helyét világszerte, de még levesbe is teszik. A híres Sopa de tortilla con pollo csirkehúsleves tortillával. Mi most a Yucatan-félszigeti változatot mutatjuk be, amely a zöldcitromtól lesz pikáns ízű.
bővebben >
|
Mogyorós banánkenyér |
|
5 perc munkával csodás reggeli sütemény kerülhet az aszalunkra, vagy a délutáni tea mellé. Ráadásul a maradékok felhasználására is kiválóan alkalmas.
bővebben >
|
Újévi lencsereceptek |
|
Aki újév napján nem eszik lencsét, annak egész évben lapos marad a pénztárcája, legalábbis a babona szerint. Ne kockáztassuk meg, hogy kiderüljön a hiedelem valóságtartalma, inkább főzzünk lencsét!
bővebben >
|
Itt a meggyszezon |
|
Itt a meggyszezon, és vele eljött a legklasszikusabb házias kevert sütemény, a meggyes piskóta sütésének ideje is.
bővebben >
|
Torta Caprese |
|
Csokoládés mandulatorta liszt nélkül
Az olaszok egyik leghíresebb és legjobb süteménye a Torta Caprese, a mandulatorta Capri szigetéről. Ha fogyókúrásnak nem is mondható, de desszerthez képest egészségesnek igen, hiszen gluténmentes, és a legjobb alapanyagokból: csonthéjasból, vajból, tojásból és étcsokoládéból készül.
bővebben >
|
Pasta á la vodka |
Catherine Fulvio receptje
|
Furcsán hangzik: Pasta à la vodka. Valószínűleg úgy gondolják, nem olasz étel, pedig határozottan az, méghozzá zseniális. Amikor az oroszok elhatározták, hogy Olaszországba is exportálják híres italukat, a római vendéglősök főzni kezdtek el vele. Akkor született meg ez a fogás, a Pasta a la vodka.
bővebben >
|
Húsvéti gasztrotúra a világ körül az Emirates séfjeivel |
|
Maradj otthon és közben utazd be mégis a világot! - az Emirates séfjei kulináris világkörüli útra invitálnak mindenkit, aki a járvány miatt kénytelen otthon maradni, de már nagyon vágyik az utazásra. A légitársaság séfjei az ideális háromfogásos menü titkát viszik azok konyhájába, akik lélekben most is világot járnak, és valami igazán különlegeset szeretnének főzni húsvétkor.
bővebben >
|
Toc in braida - polenta friuli módra |
|
A polenta olasz nemzeti étel, és mint minden tésztás jellegű fogást - a rizottót és a polentát is beleértve – előételként fogyasztják. Észak-Olaszország Friuli tartományában nagyon egyszerűen, híg sajtmártással és barna vajjal leöntve fogyasztják.
bővebben >
|
Magyar bonbont választottak világelsőnek Londonban |
|
A világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén, a GREAT TASTE AWARDS 2019-en egy magyar kézműves csokoládé manufaktúrában készült praliné nyerte el a Great taste három aranycsillagát. A díjazott bonbont előállító Sweetic Csokoládé Manufaktúra ezzel az elismeréssel a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé került be.
bővebben >
|
Mire figyeljünk a húsvéti sonka vásárlásakor? |
|
A Húsvét közeledtével egyre többen keresik fel a hentesboltokat a legfinomabb sonkák után kutatva. Idén is a kötözött sonkák iránt a legnagyobb az érdeklődés, ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, hogy hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk, továbbá azt is elárulta, milyen sonkafélék a legnépszerűbbek a magyarok körében.
bővebben >
|
Öt klasszikus ünnepi édesség tokaji aszúhoz |
|
Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért ne legyen az ugyanolyan emlékezetes?
For English please scroll down
bővebben >
|
Szilvás-mákos kürtőskalács-desszertcsoda nyerte a Kürtős Kalandot |
|
A különleges „Arany Péntek” után szombaton a hangulatos Kürtős Kalanddal folytatódott a 6. Kürtőskalács Fesztivál a Gesztenyés-kertben. A főnyereményt a Mákvirág fantázianévre keresztelt, újragondolt szilvás-mákos kürtőskalács-desszertcsoda nyerte el. Kígyózó sorokban, napsütésben és színes kísérőprogramokban idén sem volt hiány.
bővebben >
|
Igazi ínyenceknek: hamburger libamájjal és kecskesajttal |
|
A gasztronómiai trendek közül a leggyorsabban a kézműves hamburgerek divatja terjed. Négysajtostól kezdve sütőtökpürésig sokféle változatot kínálnak az utcai gyorsbüfék, meglehetősen borsos áron. Ennél jóval olcsóbban elkészíthetők ezek a harapnivalók, még akkor is, ha olyan kifejezetten drága alapanyagot is felhasználunk hozzá, mint a hízott libamáj.
bővebben >
|
Jamie Oliver egyszerű desszertje |
|
A brit sztárszakács blogjában elárulja, hogy most jött vissza Ausztráliából, ahol a gyerekek menzai reformját készítette elő, ahogy azt már korábban szülőhazájában, és egy amerikai városban is megtette. Készül a húsvétra, de addig is ajánl egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mindennapi desszertet.
bővebben >
|
Heston Blumenthal sajtos makarónija |
|
A macaroni and cheese - népszerű nevén mac-n-cheese - az amerikai gyerekek kedvence, szinte mindenki ezen nő fel. Eredete természetesen olasz, állítólag Thomas Jefferson (1743-1826), az Egyesült Államok harmadik elnöke hozta magával a receptet olaszországi útjáról. (A történetet angolul megtalálják a recept után). Most azonban a zseniális angol szakács, Heston Blumenthal változatát mutatjuk be, aki a sajtmártást fehérbor és húsleves redukciójával készíti.
bővebben >
|
Különleges vadreceptek az őszi estékre |
Ínycsiklandozó vadételek novembertől a Vadászok konyhájában
|
Miként illik össze a fácánhús az almával és a tormával? Hogyan kell elkészíteni az osso buccot? Mi is pontosan a pejsli? A Vadászok konyhája a klasszikus főzőműsorok elemeit vegyíti a talk show-k könnyed, vidám hangulatával, amelyből a legfinomabb vadreceptek mellett egyéb hasznos ötleteket és főzési technikákat is elleshetnek a nézők. A vadételek kedvelői a fenti kérdésekre is választ kaphatnak novembertől minden csütörtökön 17.00-tól, a DoQ műsorán.
bővebben >
|
Lecsóra fel! |
Az ezerarcú lecsó a Lila Füge e heti sztárvendége
|
Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon ezt a népszerű fogást, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztro őrülteket is megihleti. Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: a rizses és a rántott lecsó!
bővebben >
|
oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen cikk található ebben a rovatban
|