Aki újév napján nem eszik lencsét, annak egész évben lapos marad a pénztárcája, legalábbis a babona szerint. Ne kockáztassuk meg, hogy kiderüljön a hiedelem valóságtartalma, inkább főzzünk lencsét!
Indiai lencseleves
Hozzávalók: 1,5 dl vörös lencse, 1 fej hagyma, 1 lisztes burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál kurkuma, 1/2 teáskanál őrölt római kömény, 1 kis piros chili, 1 citrom, olaj, só
Nagy lábosban, olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott chilit, a fűszereket, és fél percig pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott burgonyát és a megmosott lencsét. . Annyi vízzel, vagy zöldség alaplével öntjük fel, hogy legalább 2 ujjnyival ellepje. Megsózzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Akkor jó, ha kissé szétesik a lencse. Citromlével és – ízlés szerint - fűszeres, forró olajjal meglocsolva tálaljuk.
Korhelyleves lencsével
Hozzávalók: 50 dkg füstölt, csontos sertéscsülök, 10 dkg szárazkolbász, 80 dkg savanyú káposzta , 15 dkg lencse, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, 4 babérlevél, só,szemesbors, paprika, olaj
A füstölt csülköt hideg vízben feltesszük főni pár szem feketeborssal, 1 fej hagymával és 1 gerezd fokhagymával. Időközben a lencsét beáztatjuk. Az olajban üvegesre pároljuk a másik fej, kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük a paprikával, és kevés vízzel felengedjük. Erre kerül a kimosott savanyú káposzta a babérral együtt. Amikor a csülök félpuha, kivesszük a főzőléből, a csontról lefejtjük, darabokra vágjuk. A kolbászt is felkarikázzuk, és mindkettőt a káposztához adjuk, majd a lencsét is. A főzőlével felöntjük, és tovább főzzük. Ha minden puha, a tejfölt a liszttel és a l kikeverjük, és behabarjuk vele a levest.
Arab lencsesaláta
Hozzávalók: 50 dkg barna lencse, 1 fej lilahagyma, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 nagy citrom, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, só
A lencsét vízbe áztatjuk. Új vízben tesszük fel főni, babérlevéllel és fokhagyma gerezddel. A főzés vége felé sózzuk. Eltávolítjuk a babért és a fokhagymát. Leszűrjük és tálba tesszük. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott lilahagymát, leöntjük olívaolajjal és a citrom levével, ha kell, sózzuk. 1 órát állni hagyjuk, majd összekeverjük a frissen vágott petrezselyemmel. Üdítő, friss ízű előétel vagy saláta
Céklás lencsesaláta
Hozzávalók: 25 dkg fekete v. zöld lencse, 3 kis főtt cékla, 1 fej lilahagyma, 15 dkg konzerv csicseriborsó, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 nagy citrom, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt bors
A lencsét vízbe áztatjuk. Új vízben tesszük fel főni, a főzés vége felé sózzuk. Közben a főtt céklát meghámozuk és
gyufaszál vastagságúra vágjuk. A meghámozott lilahagymát félbevágjuk, hajszálvékonyan felszeleteljük. A konzerv csicseriborsót hideg vízzel leöblítjük. A főtt, leszűrt lencsét összekeverjük a céklahasábokkal, a lilahagymával, a citrom lereszelt héjával, kifacsart levével, az olívaolajjal. Sóval, borssal ízesítjük és 1 órát állni hagyjuk. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.