A polenta olasz nemzeti étel, és mint minden tésztás jellegű fogást - a rizottót és a polentát is beleértve – előételként fogyasztják. Észak-Olaszország Friuli tartományában nagyon egyszerűen, híg sajtmártással és barna vajjal leöntve fogyasztják.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg kukoricadara
2 dl víz
2 dl tej
só
A sajtmártáshoz
8 dl tej
10 dkg alpesi sajt (pl. Fontina)
10 dkg lágy kecskesajt
10 dkg ricotta
A barna vajhoz
8 dkg vaj
4 dkg kukoricadara
só
A tejet és vizet felforraljuk, megsózzuk, és beleöntjük a kukoricadarát. Gyakori kevergetés mellett, kb. 20 perc alatt krémes puhára főzzük.
Közben a mártáshoz a tejet megmelegítjük, beletesszük a ricottát és a kétféle sajtot, majd állandóan kevergetve mártássá főzzük (jóval hígabb lesz, mint a nálunk szokásos, besamel alapú sajtmártás).
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk benne a kukoricadarát. Addigra a vaj is megbarnul.
A krémes polentát tányérra tesszük, rákanalazzuk a sajtmártást és leöntjük a barna vajjal. Gazdagabban is adhatjuk: sült gombát, libamájat, vagy akár apró sült kolbászdarabkákat is tehetünk a tetejére.