Csokoládés mandulatorta liszt nélkül
Az olaszok egyik leghíresebb és legjobb süteménye a Torta Caprese, a mandulatorta Capri szigetéről. Ha fogyókúrásnak nem is mondható, de desszerthez képest egészségesnek igen, hiszen gluténmentes, és a legjobb alapanyagokból: csonthéjasból, vajból, tojásból és étcsokoládéból készül.
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
20 dkg darált mandula (ha a diót a belső héjától is megszabadítjuk, hasonló ízt érünk el, mint mandulával, jóval olcsóbban)
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
5 tojás
18 dkg cukor
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor
A vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. Az étcsokoládét lereszeljük. A vajkrémbe belekeverjük a darált mandulát vagy diót, majd a csokoládéreszeléket is. A sütőport és a kakaót beleszitáljuk a krémbe. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a krémbe. Kivajazott, kapcsos sütőformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hűlni hagyjuk, majd a peremét eltávolítva, a tortát rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Porcukorral meghintve, fagylalttal, friss gyümölccsel kínáljuk.