A macaroni and cheese - népszerű nevén mac-n-cheese - az amerikai gyerekek kedvence, szinte mindenki ezen nő fel. Eredete természetesen olasz, állítólag Thomas Jefferson (1743-1826), az Egyesült Államok harmadik elnöke hozta magával a receptet olaszországi útjáról. (A történetet angolul megtalálják a recept után). Most azonban a zseniális angol szakács, Heston Blumenthal változatát mutatjuk be, aki a sajtmártást fehérbor és húsleves redukciójával készíti.
Heston Blumenthal sajtos makarónija
200 g makaróni (az amerikaiak a szarvacskatésztát értik alatta)
½ tk. só
15 ml szarvasgombaolaj
300 ml félédes fehérbor
500 ml tyúkhúsleves
80 g Spenwood vagy cheddar sajt
20 g kukoricaliszt
80 g tejszínkrémsajt
frissen őrölt fekete bors
15 g kecskesajt
reszelt cheddar sajt a tetejére
A fehérbort kis lábosban a tizedére, azaz 30 ml-re beforraljuk. A tyúkhúslevest egy másik lábosban 200 ml-re beforraljuk. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és összekeverjük a szarvasgombaolajjal. A reszelt sajtot összekeverjük a kukoricaliszttel, majd a leveshez adjuk a bor redukciójával együtt. Összeforraljuk, majd belekeverjük a tésztát. Frissen őrölt fekete borssal ízesítjük és belekeverjük a natúr tejszínkrémsajtot is. A felét kivajazott, (zsemlemorzsával meghintett) tűzálló tálba öntjük, rámorzsoljuk a kecskesajtot – aki nem szereti, pizzamozzarellát szeleteljen rá - és ráöntjük a maradék sajtmártásos makarónit. Reszelt cheddar sajttal megszórjuk és 200 fokon 20-25 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Origin of "Macaroni and Cheese"
Since the Kraft Company put it in a box in 1937 every American kid grew up with macaroni and cheese. There can be no doubt that its ultimate origins are Italian, as one finds macaroni and cheese recipes from the late thirteenth century in southern Italy. The anonymous Liber de coquina, written in Latin by someone familiar with the Neapolitan court then under the sphere of Charles II of Anjou (1248-1309) has a recipe called de lasanis which we can call the first “macaroni and cheese” recipe. It was a macaroni, in this case, lasagne sheets made from fermented dough and cut into two-inch squares that were cooked in water and tossed with grated cheese, probably Parmesan. The author suggests using powdered spices and layering the sheets of lasagne, just like today, with the cheese.
But the American macaroni and cheese has two main lines of ancestry claimed. In the first, it is thought that macaroni and cheese was a casserole that had its beginnings at a New England church supper. In southeastern Connecticut it was known long ago as macaroni pudding. In the second, and more famous story, and more than likely the original story, it is said that the classic American macaroni and cheese returned with Thomas Jefferson to Virginia after his sojourn in Italy. Jefferson had brought back a pasta machine from Italy. His daughter Mary Randolph became the hostess of his house after Jefferson’s wife died and she is credited with inventing the dish using macaroni and Parmesan cheese. Later, the Parmesan was replaced with cheddar cheese. Anyway, that´s one story. It is more likely that Jefferson encountered the dish in Italy and brought back the recipe.