A mexikói konyha legismertebb étele a tortilla, és a belőle készült harapnivalók. Kevesen tudják, hogy nemcsak utcai ételként állja meg a helyét világszerte, de még levesbe is teszik. A híres Sopa de tortilla con pollo csirkehúsleves tortillával. Mi most a Yucatan-félszigeti változatot mutatjuk be, amely a zöldcitromtól lesz pikáns ízű.
Hozzávalók 4 személyre:
1 l csirkehúsleves
40 dkg, levesben főtt csirkehús
2 tortillalap (lehet búzából, vagy kukoricából is)
1 zöldcitrom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
olaj
Először elkészítjük a sofritót. Serpenyőben, kevés olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot. Addig sütjük, amíg a paradicsom pépessé nem válik. Ízlés szerint hozzáadunk kevés pürésített, levesben főtt zöldséget is.
A főtt csirkehúst szálaira széttépjük. A tortillalapokat késsel 3-4 mm széles csíkokra vágjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. Közben a sofritót felengedjük a levessel, beletesszük a húst is, és összemelegítjük. A végén belefacsarjuk a zöldcitrom levét. Kitálaljuk, a tányérban tesszük a leves tetejére a ropogós tortillacsíkokat.