Izlandi paradicsomleves
Már a cím is szürreális: paradicsom Jégországban? Valóban, a hűvös és nedves óceáni éghajlaton nem sok minden teremne meg, ám Izland lakói ügyesen és okosan kihasználják a földjük mélyén szunnyadó vulkánok hőjét. Geotermikus hővel fűtik a főváros utcáit, a lakásokat, és természetesen a rengeteg üvegházat is. Így állandóan, az év minden szakában elérhetők a friss zöldségek, és sokféle gyümölcs is.
Hozzávalók 4 személyre
1 kg paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
1 nagy szál sárgarépa
2 húsos zöldpaprika
só
2 tk. cukor
1 tk. chilipehely
oregano, bazsalikom (lehetőleg friss)
olaj
A megtisztított hagymát és sárgarépát karikára vágjuk. A zöldpaprikát szintén vagy felkarikázzuk, vagy ha le akarjuk húzni a héját, akkor csak félbe. Olajon üvegesre pároljuk a besózott hagymát, hozzáadjuk a zöldpaprikát, majd a sárgarépát és a karikára vágott paradicsomot (ugyanúgy: ha le akarjuk húzni a héját, akkor csak felnegyedeljük). Fedő alatt 2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk az összes fűszert, és felöntjük 1,5 l vízzel. Addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul. Utánízesítjük, és ízlés szerint lehúzzuk a zöldpaprika és/vagy a paradicsom héját.