napja 
 

Izlandi paradicsomleves (Gasztronómia - Evés)
Izlandi paradicsomleves

Izlandi paradicsomleves

Már a cím is szürreális: paradicsom Jégországban? Valóban, a hűvös és nedves óceáni éghajlaton nem sok minden teremne meg, ám Izland lakói ügyesen és okosan kihasználják a földjük mélyén szunnyadó vulkánok hőjét. Geotermikus hővel fűtik a főváros utcáit, a lakásokat, és természetesen a rengeteg üvegházat is. Így állandóan, az év minden szakában elérhetők a friss zöldségek, és sokféle gyümölcs is.

Hozzávalók 4 személyre

1 kg paradicsom

2 nagy fej vöröshagyma

1 nagy szál sárgarépa

2 húsos zöldpaprika

2 tk. cukor

1 tk. chilipehely

oregano, bazsalikom (lehetőleg friss)

olaj

 

A megtisztított hagymát és sárgarépát karikára vágjuk. A zöldpaprikát szintén vagy felkarikázzuk, vagy ha le akarjuk húzni a héját, akkor csak félbe. Olajon üvegesre pároljuk a besózott hagymát, hozzáadjuk a zöldpaprikát, majd a sárgarépát és a karikára vágott paradicsomot (ugyanúgy: ha le akarjuk húzni a héját, akkor csak felnegyedeljük). Fedő alatt 2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk az összes fűszert, és felöntjük 1,5 l vízzel. Addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul. Utánízesítjük, és ízlés szerint lehúzzuk a zöldpaprika és/vagy a paradicsom héját.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat