Cukrászdaország – a külföldiek így látnak minket, írja a könyv előszavában Szamos Miklós, és meg is magyarázza, miért. „Azért, mert 1938-ban 512 kávéház és cukrászda volt Budapesten, meg a XIX. században itt kezdődött a cukrászda, mint intézmény szakmai virágzása. Az Osztrák-Magyar monarchia idején alakult ki a kultusza, a közösségi létezés kedvelt formája lett a kávéházzal együtt. Mit jelent számunkra a cukrászda? Gyerekkorunk megszépítő emlékeit, vaníliaillatú enteriőrt, a családi fagylaltozásokat, az ünnepeket és a hagyományokat. A cukrászdában mindenki mosolyog, jó illatok vannak, tisztaság, fehér köpenyes eladók, felszolgálók sürögnek. Nincs rá jobb szó: békebeli hangulata van."
Ahol nem helyben készül a sütemény, az nem cukrászda – a hivatalos nómenklatúra szerint sem, és szakmailag sem. A könyv kizárólag olyan budapesti és vidéki cukrászdákat, kávézókat, fagylaltozókat, csokoládékészítő manufaktúrákat mutat be, ahol minden helyben készül, az elégedett vendégek legnagyobb örömére.
Szerkesztette Gerse László
Kiadja a Szaktudás Kiadó Ház