Jamie Olivertől Neil Perryn, Hugh Fearnley-Whittingstallon és Sophie Grigsonon át Lorraine Pascalig és Chuckig, a "szabadnapos szakácsig" számos ismert tévés szakács jelentkezik karácsonyi különkiadással a Paprika tv és a Spektrum műsorán a karácsonyt megelőző két hétben. Mi most a River Cottage Karácsony című adásból (Spektrum, dec. 23. 11.25) idézzük Hugh egyszerű gesztenyekrémlevesét.
Zsályás gesztenye krémleves
Mi lehetne jellemzőbb a karácsonyra, mint a gesztenye? Ebből a csodás, helyi termésből levest főzök, zsályával ízesítve. A gesztenye krémlevest kis kávéscsészékből ihatják majd a vendégek. A gesztenyét - úgy 300 g-nyit - meg kell főzni, utána lehet csak meghámozni. A könnyebb hámozhatóság kedvéért főzés előtt mindkét oldalon bevágom a héját. Közben vajon 1 fej hagymát és 1 gerezd fokhagymát párolok. A gesztenyének 10 perc főzés elég. A leves csaknem ugyanannyira erről az aromás zöldfűszerről, a zsályáról szól, mint a gesztenyéről. Apróra vágok 4 zsályalevelet, és hozzáadom a párolódó hagymához. Mehet utána a gesztenye, kevés só és bors. Könnyű zöldségalaplével öntöm fel, 600 ml-nyivel. Bársonyosan simára turmixolom, és el is készült. Az ünnepi díszítést kevés zsírdús tejföl, vajban ropogósra sütött zsályalevél, ropogós bacon, és apróra vágott főtt gesztenye jelenti. Nagyon gazdag, tartalmas, laktató leves, ezért előételnek elég belőle egy kávéscsészényi.