napja 
 

A világ legjobb 50 bora között a Gizella Pince tokaji aszúja (Gasztronómia - Ivás)
A világ legjobb 50 bora között a Gizella Pince tokaji aszúja

A világ legnagyobb és legrangosabb nemzetközi borversenyén, a Decanter World Wine Awards 2024-en a világ legjobb ötven bora közé választották a tokaji Gizella Pince 6 puttonyos Aszú 2019 borát. A tokaji borkülönlegességet az elismert szakértőkből álló nemzetközi zsűri 97 pontra értékelte.

Idén 18143 bort neveztek a borversenyek csúcsának is nevezett megmérettetésre. Igen szigorúan pontozzák a borokat, aranyérmet kizárólag 95 pont felett adnak, míg a platina minősítés a 97 pont feletti tételeknek jár. A verseny végén a platina díjazást elért borokat újrakóstolva választja ki a legnevesebb szakértőkből álló zsűri azt az 50 legjobb bort, amelyek a Best in Show címet viselhetik. „Éppen a napokban nézegettük a 2019-es szüreten készült videókat, ahogy a gyerekek is besegítettek az aszúszemek feldolgozásánál. A családunk összefogása most, öt évvel később ezzel az elismeréssel nyert igazán értelmet. Őszintén reméljük, hogy ez a díj ráirányítja majd a figyelmet a tokaji aszúra. Legjobb tudomásom szerint ez az első aszú, ami Best in Show címet kapott. Nagy büszkeség ez számunkra” – magyarázza Szilágyi László. 

A Gizella Pince családi borászat, a nagyszülők által indított vállalkozást 2005-ben vette át Szilágyi László a szüleitől, az akkor 1 hektáros birtok ma 20 hektárról szüretel. Korábban is neveztek már a DWWA borversenyére, tavaly például a pince 2019-es évjáratú édes szamorodni bora érdemelt ki platina minősítést. Ebből is látszik, hogy a 2019-es évjárat kiemelkedő volt Hegyalján, hiszen a világ legjobb 50 bora közé beválasztott aszú is abban az évben készült.  

A tokaji aszú több szempontból is egyedi. Egyrészről a sokszínű, vulkanikus talaj, másrészről az egyedi klíma, harmadrészről pedig az egyedi szőlőfajták, illetve a tokaji borászok több száz éves tapasztalata szükséges a megszületéséhez. A sok különböző feltétel miatt gyakran előfordul, hogy nem minden évjáratban lehet kimagasló minőségű aszút készíteni. Mindezek mellé a tokaji aszú a világ legtöbb odafigyeléssel előállítható bora, hiszen az aszúszemeket egyenként, kézzel válogatva szüretelik, egy-egy fürthöz, tőkéhez akár több alkalommal is vissza-visszatérve. A szemeket alapborban áztatják 1-2 napig, hogy a szemek tartalmát kinyerjék, majd préselés és erjesztés után minimum 18 hónapra hordóba kerül.  

A díjnyertes Gizella aszú erősen limitált mennyiségben készült, összesen 1115 palack pihen a pincében. A borász úgy véli, hogy a különlegességre elsősorban a csúcsgasztronómia lesz nyitott. A magas cukortartalom mellett szép savai vannak a bornak, ezért kifejezetten izgalmas kóstolási élményt nyújt. Ezt az impulzust megfelelő ételpárosítással még magasabb szintre lehet emelni, jó társ lehet libamájhoz, kéksajtokhoz és olyan ízgazdag desszertekhez, mint a crème brulée.  www.gizellapince.hu. Fotó: Dancsecs Ferenc

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat