napja 
 

Foci EB - maradj tovább: Stuttgart (Utazás - Ajánló)
Foci EB - maradj tovább: Stuttgart

Több, mint csupán 90 perc - maradj tovább! szlogennel hirdeti magát Németország a futball Európa-bajnokság kapcsán. Igazuk is van, minden meccs helyszín rengeteg látnivalót kínál. A magyar válogatott első három mérkőzésének időpontja biztos csak, a helyszínek Köln és Stuttgart. A szurkolók számára jó hír, ha nem kaptak jegyet, akkor is a helyszínen élvezhetik a mérkőzést a városban kialakított számos ingyenes szurkolói zónában.

Becslések szerint 7 millió olyan szurkoló fog érkezni Németországba, akinek már nem jutott jegy a stadionokba. Olcsó szállás: az EB idejére Stuttgartban a Mercedes-Benz Aréna melletti kemping: Camping Cannstatter Wasen,Mercedesstrasse 40. https://www.campingplatz-stuttgart.de

Stuttgart az életöröm városa 

A német autógyártás fellegvárát ipari nagyvárosnak gondolnánk, ám Stuttgart már az első pillantásra is rácáfol a hírére: hatalmas parkok, ameddig a szem ellát. A környező dombokra szőlőültetvények kúsznak, a Neckar-folyó völgyében elterülő város területének a fele zöld, kiváló kirándulási lehetőségeket kínálva. A vendéglátók közül Stuttgart úgy hirdeti magát: „az egész város egy stadion” . Ha a környező magaslatokról nézünk le, valóban úgy is látszik, mivel a település egy katlanban fekszik, annak is a közepén épült az Aréna. A városban négy szurkolói zónát alakítanak ki, méghozzá tematikusan: a Schlossplatzon, az Új Kastély előtti téren lesz a központ, ahol akár 30 ezer néző is elfér, akik két, 144 négyzetméteres kivetítőn követhetik a mérkőzést. A Markplatz ajánlható a családosoknak, itt a gyerekek játszhatnak, focizhatnak, de parcour pályát is kialakítanak. A Karlsplatzon zenei és egyéb kulturális programok is lesznek, tánc- és színielőadások, míg a Schillerplatzon a helyi gasztronómiai kínálattal ismerkedhetnek behatóbban a látogatók.

A történelmi városmag nem túl nagy, gyalogszerrel is bejárható. Az ezeréves város legrégibb, öt-hatszáz éves műemlékei a Régi Várhoz kapcsolódnak, amelyet eredetileg a XIII.században építettek. Ma reneszánsz udvarával bűvöl el. Különlegessége a lólépcső, egy ferde, enyhén emelkedő, széles csigalépcső, amelyen a nagyon jóllakott nemes urak vágtattak fel vacsora után. Az Új Kastély jóval fiatalabb, csupán kétszáz éve fejezték be az építését, ma minisztériumoknak ad helyet. Az előtte lévő hatalmas mező lesz a központi szurkolói zóna, ahol meccsnapokon kívül is várják a nézőket sportolási és szórakozási lehetőségekkel. A stadion szomszédságában van az elegáns bevásárlóutca, a Königstrasse, és érdemes ellátogatni az 1914-ben épült szecessziós vásárcsarnokba is, amelyet Németország legszebb piacának tartanak. Ha már a gasztronómiánál tartunk: a sváb konyha legjellegzetesebb fogásai tésztaételek: a Käsespätzle, a sajtos nokedli pirított hagymával, és a Maultaschen, a hússal töltött főtt tésztatáska. Szeretik a kiadós, nehéz ételeket, a mártásos húsokat. Stuttgartban több bor fogy mint sör, igaz, a környéken remek szőlő terem. 

Stuttgart a múzeumok városa is, a hatszázezres lakosú városban 37 múzeum található. Közülük a már külsejében is vidám Játékmúzeumot, valamint a kocka alakú és becenevű (Kubus) Modern Művészeti múzeumot feltétlenül fel kell keresni. A Kocka legfelső szintjén trendi étterem működik fúziós konyhával, az esti kivilágításkor gyönyörű innen a város panorámája. A német autógyártás fellegvárában mi más is lehetne a kiállítások sztárja, mint az építészetileg is bravúros, ezüst színű épület, a Mercedes-Benz múzeum. Hét szinten, időrendben követhetjük végig Gottlieb Daimler és Karl Benz találmányának, az automobilnak a fejlődését. A 160 kiállított kocsi mind eredeti, restaurált darab, és mindegyik működőképes. Az időutazás a legfelső emeleten, 1886-ban kezdődik, onnan egy hatalmas spirált követve jönnek lefelé a látogatók, hogy megcsodálják régi korok automobiljait. Külön emeletet szántak a versenysport történetére.

Németországban egyedülálló a Wilhelma, az állatkert, a füvészkert és a vidámpark ötvözete egy gyönyörű, vízililiomokkal teli tóval. Ugyancsak kellemes, megnyugtató felüdülést kínálnak a termálfürdők. A gyógyforrásokból származó, szén-dioxidban dús vízben úgy érezhetjük magunkat, mintha pezsgőben fürdenénk. https://stuttgarterbaeder.de

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat