napja 
 

Foci EB - maradj tovább: Köln (Utazás - Úti cél)
Foci EB - maradj tovább: Köln

„Több, mint csupán 90 perc, maradj tovább!” szlogennel hirdeti magát Németország a futball Európa-bajnokság kapcsán. Igazuk is van, minden meccshelyszín rengeteg látnivalót kínál. A magyar válogatott első három mérkőzésének időpontja biztos csak, a helyszínek Köln és Stuttgart. A szurkolók számára jó hír, ha nem kaptak jegyet, akkor is a helyszínen élvezhetik a mérkőzést a városban kialakított számos ingyenes szurkolói zónában. Becslések szerint 7 millió olyan szurkoló fog érkezni Németországba, akinek már nem jutott jegy a stadionokba. Autóval minden helyszín könnyen megközelíthető, vonattal átszállással juthatunk el, a repülőjegyek - a szurkolói különjáratokra is - már elfogytak. 

Szállás: az EB idejére a Rajna partján olcsó kempinget alakítanak ki, sátrat vinni kell https://fancampcologne.traverise.com/book-now

Az első mérkőzésre június 15-én, Kölnben kerül sor, a következőre 19-én Stuttgartban. A közöttük lévő három nap épp elég ahhoz, hogy körülnézzünk a Rajna-parti városban.

Kölnt a legszínesebb és legvidámabb német városnak tartják. Itt a legfelszabadultabbak az emberek, itt van egy lakosra számítva a legtöbb kávéház, kocsma és étterem, itt vannak legtovább nyitva a bárok, diszkók és mulatók. Itt van a legtöbb luxusautó és nercbunda: a kölniek szívesen kérkednek gazdagságukkal. Kölnnek saját nyelve és saját söre van, mindkettőt kölschnek hívják. A kölsch nyelvjárást a németek nagy része sem érti, a kétdecis poharakba mért kölsch sört viszont mindenki kedvvel kortyolgatja. 

Köln védjegye a Dóm, amely hatalmas méreteivel uralja a várost. Építése 1248-ban kezdődött az akkori legmodernebb építészeti stílus, a francia gótika jegyében. 1322-től kezdve működött ideiglenesen a templom, majd az építkezést leállították. A francia uralom alatt lóistállónak és raktárnak használták. Végül 600 évig épült, és sokáig a világ legmagasabb épületének számított. Ma a világörökség része, naponta harmincezren látogatják. Ha már a sport kedvéért látogattunk el Németországba: 533 lépcső megmászása után érünk fel a toronyba, ahonnan csodás a kilátás. 

Az óvárosi sétát senki sem hagyja ki: igényesen felújított oromzatos házak, sörfőzdék, szűk, hangulatos, macskaköves utcák csábítanak barangolásra, a teraszok kiülésre. Az óvárosban is kialakítanak egy ingyenes rajongói zónát a Heumarkton, ahol 8000 ember szurkolhat történelmi épületek között, éttermek és bárok szomszédságában.

A tematikus múzeumok között mindenki talál kedvére valót. A családosok első útja minden bizonnyal a világ legnagyobb csokoládémúzeumába vezet, ahol a termékeket a csokoládé szökőkútbanle is lehet „meózni” https://www.schokoladenmuseum.de. Az apukák biztos nem hagyják ki Michael Schumacher ingyenesen megtekinthető magángyűjteményét, ahol a hétszeres világbajnok 12 versenyautója látható sok más relikviával együtt https://www.privatecollection.ms . Az anyukák pedig valószínűleg szívesen nézelődnek a mindig forgalmas bevásárlóutcákon, a Hohe Strassén és a Schildergassén, vagy a belga negyed elegáns butikjaiban.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat