napja 
 

Így születik újjá Puerto Rico kávétermesztése (Gasztronómia - Konyhatrend)
Hurrikánok pusztították el a termést
Így születik újjá Puerto Rico kávétermesztése

A Nespresso reprezentatív kutatása szerint a magyar fogyasztók kétharmada nem tudja elképzelni az életét kávé nélkül, pedig a klímaváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya hosszú távon veszélyeztetheti a nagy múltú kávétermő területek fennmaradását. Az Irma és a Maria hurrikánok három éve elpusztították a Puerto Ricó-i kávéfarmok több mint 80 százalékát, veszélybe sodorva a helyi kávétermelő közösségek megélhetését. A Reviving Origins program részeként a Nespresso egymillió svájci frankot fektetett a Puerto Ricó-i farmok újjáélesztésébe, amelynek köszönhetően az elmúlt években óriási fejlődés ment végbe a térségben. Ennek eredménye a limitált kiadású, különleges és ritka CAFECITO de PUERTO RICO kávékapszula, amely rövid ideig elérhető a Nespresso boutique-okban. 

A globális felmelegedés egyre gyakrabban előforduló és nagyobb intenzitású, azaz 4-es és 5-ös erősségű hurrikánok kialakulásához vezet, az extra erejű viharok pedig óriási károkat okoznak az Atlanti-óceán partvidékein és a Karib-szigeteknél. Puerto Rico a Karib-térség egyik legveszélyeztetettebb területe a hurrikánok szempontjából. 2017-ben az Irma és a Maria hurrikánok gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé az egyébként is súlyos adósságválsággal küzdő szigetet, példátlan humanitárius krízist okozva ezzel. Többek között elpusztult a Puerto Ricó-i kávétermő területek több mint 80 százaléka, amellyel lehetetlenné vált a helyi kávétermelő közösségek megélhetése. Ezért döntött úgy a Nespresso, hogy a Reviving Origins program részeként egymillió svájci frankot fektet a károk helyrehozatalába és a helyi kávéipar újjáélesztésébe.

A vállalat 2018 óta dolgozik együtt a Hispanic Federation szövetséggel, a TechnoServe globális nonprofit szervezettel és Puerto Rico farmereivel a fenti célok elérése érdekében. Az együttműködés eredményeként már a katasztrófát követő évben megkezdődött a termőterületek helyreállítása. Az új CAFECITO de PUERTO RICO kávékapszula bemutatására három évvel azután került sor, hogy a Maria és az Irma hurrikánok lecsaptak a térségre. A Nespresso több mint 450 Puerto Ricó-i farmer számára biztosít ingyenes gyakorlati képzést a fenntartható kávétermesztés módszereiről, amelyekkel javíthatják termésük minőségét és mennyiségét, ezzel együtt pedig ültetvényük bevételét. A vállalat arra törekszik, hogy 2022-re már 1300 helyi farmerrel működhessen együtt.

Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete elmondta: „A kávé már nemzedékek óta szerves része Puerto Rico gazdag kultúrájának, és létfontosságú a sziget közösségei és gazdasága számára. Ennek a létfontosságú gazdasági ágazatnak a megerősítésével azonnal és hosszú távon is javíthatunk az itt élő emberek életminőségén.” 

 

CAFECITO DE PUERTO RICO 

Az életteli, intenzív CAFECITO de PUERTO RICO egy szezonális kávé, amelynek karakterét a Puerto Ricó-i kávészemek étcsokoládés, borsos, fűszeres ízvilága határozza meg. Bár magában fogyasztva is tökéletes, a CAFECITO de PUERTO RICO remekül párosítható tejszínnel és nádcukorral egy “Café Cortadito” elkészítéséhez, ami San Juan város lakóinak egyik kedvence. Az espresso kávé 11-es ízintenzitású

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat