Idén is a Parlamentben, az augusztus 20-i programok ismertetésével együtt, ünnepélyes külsőségek közepette jelentették be a Magyarország kenyere, tortája és cukormentes tortája verseny győzteseit.
Szerencsetarsoly - a Szent István napi kenyér
A hagyományos, kovászos, minden adalékanyagtól mentes, durumliszttel gazdagított, kemencében sült, roppanós héjú, levegős, lyukacsos belű kenyér a sokorópátkai Pedró pékség, illetve Vajda Péter szakértelmét dicséri.
Boldogasszony csipkéje - Magyarország tortája
A dunaföldvári Tóth Cukrászda - Tóth Norbert cukrászmester - alkotása. Tóth Norbert évek óta díjazott a Magyarország tortája versenyben, idén először sikerült győznie csupa málna tortájával. egy teljes torta 600 g málnát tartalmaz, kölönböző formában. málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málnalekvár és málnás meringue alkotja a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.
Kicsi Gesztenye - Magyarország cukormentes tortája
A szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készítette. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindazoknak ajánljuk, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.
A versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg. Az alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., mely a programot kezdetektől támogatja, különdíjat ajánlott fel a Tímár Panzió és Étterem számára a „Körös-menti Egres” elnevezésű tortáért. A cukrász az innovatív technológia mellett olyan összetevők párosításával nyerte el a zsűri tetszését, mint a hajdinaliszt, a bodzavirág és a gyömbér.
A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál.
Elindult a hobbicukrászok versenye
A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt is, melyre nem szakképzett cukrászok nevezhetnek minden évben házisütésű tortáikkal. A fődíj egy Beurer HealthManager csomag. A Dcont® okos vércukormérők hazai fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. különdíját a legkreatívabb recept megalkotója kapja. Annak a tortának a készítője, aki valamely gyógynövény felhasználásával sütötte meg színvonalas édességét, a Diabess-Györgytea ajándékcsomagját viheti haza. Nevezés szeptember 15-ig!
További információk: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu