Olyan klasszikus angol étel, amelyen brit és amerikai gyerekek milliói nőttek fel. Amikor Gordon Ramsay Malajziában járt, és az ottani miniszterelnöknek főzött, a vendéglátó azt tanácsolta, Macaroni cheese-t, azaz sajtmártásos makarónit főzzön a politikusnak és családjának. Aki látta már Gordon egy-két műsorát, el tudja képzelni, milyen képet vágott hozzá!
Amerikában csak mac cheese-nek becézik, és valóban, a legegyszerűbb fogások egyike. Nálunk gyakorlatilag nem ismert, mi sajttal és tejföllel ízesítjük a makarónit. Ez az angol klasszikus a besamelmártást használja fel hozzá, pikánssá a cheddar sajt és az őrölt mustármag teszi. Hagyományosan hajlított rövidcső tésztából készítik, nem makaróniból.
Olyan klasszikus angol étel, amelyen brit és amerikai gyerekek milliói nőttek fel. Amikor Gordon Ramsay Malajziában járt, és az ottani miniszterelnöknek főzött, a vendéglátó azt tanácsolta, Macaroni cheese-t, azaz sajtmártásos makarónit főzzön a politikusnak és családjának. Aki látta már Gordon egy-két műsorát, el tudja képzelni, milyen képet vágott hozzá!
Amerikában csak mac cheese-nek becézik, és valóban, a legegyszerűbb fogások egyike. Nálunk gyakorlatilag nem ismert, mi sajttal és tejföllel ízesítjük a makarónit. Ez az angol klasszikus a besamelmártást használja fel hozzá, pikánssá a cheddar sajt és az őrölt mustármag teszi. Hagyományosan hajlított rövidcső tésztából készítik, nem makaróniból.
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg rövidcső tészta, 7 dl tej, 17 dkg érett cheddar sajt, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 1 teáskanál őrölt mustármag, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél
A tejet lábosba öntjük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és a megtisztított fokhagymával meg a babérlevéllel együtt beletesszük a tejbe. Felforraljuk, majd eloltjuk alatta a lángot. 10 percig állni hagyjuk, majd eltávolítjuk belőle az ízesítőket. A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. A vajat megforrósítjuk, megszórjuk a liszttel, és kevergetve 1 percig pirítjuk. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a tejjel. Simára keverjük és kis lángon, gyakran kevergetve sűrű mártássá főzzük. Megsózzuk, majd belekeverjük a reszelt cheddar sajtot és az őrölt mustármagot. Hagyjuk elolvadni. Belekeverjük a lecsöpögtetett tésztát, majd átöntjük egy kivajazott tűzálló tálba. Reszelt parmezán sajttal és zsemlemorzsával megszórjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.