A hatrészes sorozatban Jamie Oliver saját hazáját járja körbe, épp úgy, mint korábban tette néhány európai országban, vagy az USA néhány államában, ezért a sorozat a keresztségben a Jamie hazatér címet kapta. A Paprika tv. július 23-tól kezdi vetíteni.
Az emberek imádják a báránycsülköt. Akkor a legjobb, ha addig pároljuk, amíg a hús szinte leválik a csontjáról, közben hihetetlen ízes lesz. Ennek a receptnek a lényege a puha, omlós hús, és a sötét, ragacsos, kissé édeskés mártás. Bármilyen barnasör jó hozzá, a Guinness is, amely a lilahagymával együtt elmélyíti az ízeket. A mártás 10 csülökhöz is elég, ezért ha nagy a társaság, egyszerűen csak dobjanak a serpenyőben még néhány csülköt, és a leves mennyiségét is növeljék meg. Amit semmiképp se hagyjanak ki, az a mentaolaj, vagy a zöldhagyma. E kettő olyan, mint amikor fény gyúl az éjszakában, szó szerint felélesztik az ételt.
3 fej lilahagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
só, bors
2 maréknyi mazsola
2 evőkanál narancslekvár
1 evőkanál ketchup
2 evőkanál Worcestershire-szósz
200 ml Guinness vagy más barnasör
6 báránycsülök (kb. 350 g-os)
8 rozmaringág
1 l csirke alaplé
kis csokor menta
2-3 evőkanál repce- vagy olívaolaj
2 szál zöldhagyma
almaecet
Fazékba olívaolajat öntünk, beletesszük a felaprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk és kis lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a ketchupot, a narancslekvárt, a Worcestershire-szósz, a barnasört, és néhány percig főzzük. Közben a besózott csülköt egy serpenyőben körös-körül megpirítjuk. Barnára sütjük, anélkül, hogy megégetnénk. Hozzáadjuk a letépett rozmaringleveleket és 1 percig tovább pirítjuk. Áttesszük a húst a fazékba, a kisült pecsenyelével és a rozmaringgal együtt. Felöntjük a levessel, majd kis lángon, fedő alatt kb. 3 órát főzzük, közben többször megfordítjuk. A mentalevelek nagy részét az olajjal, sóval, 1-2 csepp almaecettel mozsárban összetörjük. A zöldhagymát vékony karikákra vágjuk. Ha a csülök megpuhult, tálra tesszük, a mártást összeturmixoljuk. A húst tálra tesszük, ráöntjük a mártást, és megcsöpögtetjük a mentaolajjal. Zöldhagymával és a maradék mentalevelekkel megszórva tálaljuk, zelleres krumplipürét adunk mellé.