Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon ezt a népszerű fogást, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztro őrülteket is megihleti. Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: a rizses és a rántott lecsó!
Rizses lecsó
Hozzávalók 4 személynek:
5 dkg húsos szalonna
10 dkg puha füstölt kolbász
6 lecsópaprika
1 hegyes erős paprika (opcionális)
4 nagy paradicsom
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg rizs
? l paradicsomlé
1 ek só
1 tk fűszerpaprika
? tk füstölt fűszerpaprika
A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, aminek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet nem ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk.
Rántott lecsó
"Mindent kirántunk és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya" - árulta el Dóra.
Hozzávalók 4 személynek:
1/2 adag rizses lecsó
1 tojás
3 ek zsemlemorzsa
A sütéshez:
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
kb. 1 l étolaj
A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába, majd felvert tojásba és ismét zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk a felesleges olajat.
További lecsós finomságokért érdemes ellátogatni a lilafuge.hu oldalra!