A világ legjobb séfjei ütköztek meg egymással Lyonban január 24-én. A Bocuse d’Or szakácsverseny európai fordulóját a magyarok nyerték, de sikerül-e Széll Tamáséknak megismételni a jó szereplést Franciaországban? Kövesse Bocuse d’Or világdöntőjének eseményeit a köztévé műsorán!
Széll és a magyar csapat május 11-én harcolta ki a világdöntő szereplést, amikor az európai kontinens legnagyobbjaival mérkőztek meg, és végeztek első helyen a magyarok. Lyonban sem veszik félvállról a feladatot, hiszen, aki nem összpontosít eléggé, az nem nyerhet.
“A versenyt megelőző két napban már elkezdődik a hivatalos program, az eligazítás, helyszínbejárás, sorsolások. Az első perctől fejben ott kell lenni, ugyanúgy kell koncentrálni mint egy sporteseményen, nem szabad, hogy kizökkentse semmi a versenyzőt, ott kell lenni végig ugyanazon a színvonalon. A budapesti versenyen mi dobogót vártunk, annyira éreztük a versenyt és minden sikerült. Az eredményhirdetés előtt is sokan odajöttek gratulálni nekünk, és ezért mi is optimisták voltunk” - mondta el Széll Tamás.
A lyoni döntőben a nagyszerű séfek mellett a bresse-i csirke lesz a főszereplő. Mivel az első világdöntőn is a bresse-i csirke volt az alapanyag, egyértelmű volt, hogy szervezők most, a Bocuse d’Or harmincadik évfordulóján is körülötte kapirgálnak.
A bresse-i csirke húsa a gasztrolegendák szerint a tartásnak köszönheti egyedülálló textúráját. Tenyésztését szigorúan szabályozzák, sőt egyes tenyésztők még szépségversenyre is viszik az állataikat.
A Bocuse d’Or döntőjében a húsétel mellé persze mindenki a hagyományos halat várta, aztán robbant a gasztro-bomba, vagyis, hogy hal helyett vegán főételt kell készíteni, amire még nem volt példa a Bocuse d’Or történetében. Emellett minden csapat hozhat magával két hazai hozzávalót is, úgyhogy zsűritag legyen a talpán, aki a nemzeti kavalkádban biztos ízkapaszkodókat talál. A vegán téma Széll Tamás szavaival élve egyébként öröm és boldogság. Egészen biztosan hihetetlen kompozíciók születnek majd, amelyekből bizony hiányozhat a közös nevező, de reméljük, ez a zsűri pontozását nem érinti.
“Lyonban mindig nagyon erős a mezőny. Az európai csapatok is nagyon felszívják magukat, és még bejön a képbe Japán és az USA csapata, akik hatalmas energiákat tesznek bele, mert tudják jól, hogy ez az egész gasztronómiájukra nagy hatással van. Szerintem az első 10 helyezett közel egy szinten van, apróságokon múlik majd az, hogy ki melyik helyen végez” - fogalmazott Csapody Balázs, a magyar csapat tagja, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnöke a verseny előtti napokban.
A Duna Televízió és az M1 csatorna is több tudósítással és bejelentkezéssel készül a verseny két napján, január 24-én és 25-én. A legjobb séfek összecsapásáról 26 perces összefoglaló műsort láthatnak a köztévé nézői január 28-án Gasztroangyal előtt.