"5 évvel ezelőtt azért fogtunk bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjük a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyük a jó magyar kézműves sört"- mondja Bart Dániel, a Főzdefeszt egyik fő szervezője. "Az őszi fesztiválunk legnagyobb szenzációja az, hogy körképet adhatunk a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrandet mutatunk be a Főzdefeszten.
A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében – a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sör-szortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.
De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatjuk majd – az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így tanúi lehetünk a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak” lágerének bemutatójához készült rögtönzött hátborzongató cirkuszi mutatványnak.
A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülünk, ráadásul most először külföldről is hívtunk kézműves sörfőzőket, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt!
Az ételkínálatot is felfrissítettük, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Vörös Homár és társai – mellett új street-food standokat állítunk hadrendbe, valamint felbíztattuk a sörfőzőinket, hogy ők is készüljenek étellel!
Vasárnap kora délután pedig kiosztjuk az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat! Várunk mindenkit szeretettel!"