Kevesebb jut az idén a húsvéti füstölt húsokra – hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetségének hagyományos, húsvét előtti rendezvényén. A szakértők azt is elmondták, a valódi húsvéti sonka sertésből, hagyományos füstöléssel, pácolással készül. Ha valaki a szupermarketek, diszkontáruházak csábító árajánlatait választja, akkor mindig nézze meg, mikor jár le a termék szavatossága, főleg ha akciós termékről van szó – tanácsolja Dömölki Lívia, az OFE élelmiszerbiztonsági munkabizottságának elnöke. A gyorsérlelésű, gyorspácolású sonkák nem olyanok, mint a hagyományos parasztsonka. Míg ez utóbbit hónapokig eltarthatjuk, addig a gyorsan érlelt fajták gyorsan el is romlanak. A sonkaféléket előállításuk alapján is megkülönböztetik, a hagyományos a parasztsonka, de vannak nyers, hőkezelt (főtt vagy sült) és formában vagy bélben hőkezelt sonkák is, ez jellemzően a gépsonka.
Mi van az olcsó sonkában?
Az olcsó sonkában mindig kevesebb a hús, mint abban, amelyet hosszú hónapokon át nagy odafigyeléssel pácoltak, szárítottak, hogy a legfinomabb ínyencfalat legyen. Hagyományos vagy gyorspácolással és füstöléssel készülnek a hazai sonkafélék. Ezek lehetnek nyersen fogyaszthatók (például a parasztsonka, amely nem igényel hőkezelést), vagy olyanok, amelyeket fogyasztás előtt meg kell főzni (például a füstölt tarja, lapocka, sonka), vagy „füstölt-főtt” feliratú tarja, lapocka, sonka, amelyek azonnal fogyaszthatóak. A gyorspácolás nem értékcsökkentő eljárás, ezzel is kiváló minőségű termék állítható elő. A sok olcsó termék nem a gyorspácolási technológia miatt kevésbé értékes, hanem attól, hogy többféle adalékanyagot és nem húseredetű fehérjét (például szóját) használnak fel hozzá. Így ezeknek csupán 55-75 százalékos a hústartalmuk. Ennek megfelelő az áruk is, a parasztsonka 3000 Ft/kg-os árához képest áruk csupán 900 Ft/kg körül van.