A torma és sonka a húsvéti asztal elengedhetetlen eleme. Havas Dóra és Fördős Zé, a két népszerű gasztroblogger olyan új ízkombinációkat ajánl, amelyekkel garantáltan levehetjük lábukról a locsolókat és a családot is. Reggelire tökéletes választás lehet a sonkás-tormás quiche, míg a desszertek közül a csokoládés éclair fánk arathat sikert.
Húsvéti sonkás-tormás quiche
Hozzávalók négy személyre: Az omlós tésztához: 200 g liszt, 125 g vaj, 1 tojás, 1 csapott teáskanálnyi só, 1 evőkanál jéghideg víz. A töltelékhez: 200 ml tejszín, 100 ml tej, 4 tojás, egy kis darab friss torma, 5 dkg parmezán sajt, 15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja, 1 szál póréhagyma, só, bors, szerecsendió
Keverőtálba öntjük a lisztet, a kemény, hideg vajat és a sót. Egy robotgép segítségével az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá nem válik. Ekkor beledobunk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyors fokozaton homogén tésztává gyúrjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig egy belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd ráborítjuk a kivajazott sütőformára. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával kibéleljük, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. Kétszáz fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket a fóliával, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük. A quiche-t sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva forrón tálaljuk, de később hidegen is tökéletes fogás lesz belőle.
Csokoládés éclair fánk
A tésztához: 12,5 dkg liszt, 2 dl tej, 0,5 dl víz, 5 evőkanál vaj, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só, 4 tojás. A krémhez:3,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 7,5 dkg cukor, 1 tojás, 3 tojássárgája, 4 dkg kukoricaliszt, 12 dkg csokoládé. A mázhoz: 1 dl tejszín, 10 dkg csokoládé
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük kb. 2-3 percig, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be. Átöntjük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a masszát nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb. 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. Eközben a tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzáadjuk a kukoricalisztet. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk, eldolgozzuk, majd az egészet a lábosba öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen fölolvad. Ezután a krémet lehűtjük.
A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt, és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra, majd az egészet fényesre keverjük. A fánkokat óvatosan kettévágjuk, az alját megtöltjük kb. 3 teáskanálnyi krémmel, ráhelyezzük a tetejét, és végül a csokimázba mártjuk.
Fotó: Németh Dániel, MOM Park