napja 
 

Bezselics Ildikó: Receptek a két cica konyhájából (Gasztronómia - Evés)
Örömfőzés a mindennapokra
Bezselics Ildikó: Receptek a két cica konyhájából

Vagy azért ír gasztró-blogot valaki, mert vannak jó ötletei, vagy azért, hogy segítsen a kezdőknek és az alapszakácsoknak, de amikor egy ponton túl, már megírt mindent, ezért az egyszerű ételeket elkezdi bonyolítani. Jók a keverések, ha működnek. Ha valaki mondjuk ebből a könyvből kapribogyós körözöttet szeretne csinálni (semmi értelme) akkor vegyen egy marék kapribogyót, a szerző szerint. És a maradékkal mi lesz? Amúgy sem vagyunk egy nagy kapribogyó evő nemzet, de több kapribogyós receptet nem találtam a könyvben. Jó hogy van benne olyan sok rész, minden fejezetnél, ami a kezdő szakácsoknak elengedhetetlen, mint például a rántás, habarás, lisztszórás, blansírozás, vagy a tésztafőzés fortélyai, de akár a befőzés, vagy a kamrafeltöltés is ilyen, segítséget kaphatunk az alapanyagok beszerzésére, mit kell és hogyan (csak azt nem tudjuk meg hol érdemes vásárolni? Mert bizony vannak olyan alapanyagok, amiket még egy nagyáruházban sem lehet beszerezni). Vannak klasszikus receptek, ahogy a szerző mondja: „Az én konyhámat alapvetően a házias ízek, az anyámtól, nagyanyámtól tanult ételek határozzák meg, egyfajta egészségtudatos hozzáállással ötvözve.”

A könyv szép, nagyon szépek a fotók, jók és aránylag egyszerűek a receptek, de a formátuma kissé idegesítő, fektetett A/5-ös a formátuma és nem egyszerűen kötve van, hanem spirálozva. Ezért is nehezen kezelhető, ha kevesebb lenne az oldalszám (256) jobban és tartósabban lehetne kezelni, így félő, hogy kiszakadnak a lapok (lehet az volt a cél, hogy egy-egy receptet kiszedjünk belőle és hozzátegyük a többi recepthez? Nem tudom. Bezselics Ildikó népszerű blogger, nem bonyolítja túl a receptek elkészítést, csak néhány menetet kell végigcsinálni, hogy sikeres legyen a főztünk. Ha minden alapanyag rendelkezésre áll, akkor tényleg a kezdő szakácsok is elboldogulnak ezzel a könyvel. A kérdés csak annyi, hogy vajon mennyire marad időtálló ez a könyv évek, évtizedek múltán. Az idő, a rajongók és az olvasók majd eldöntik. De még mindig nem tudom, hol lehet levendulás cukrot kapni? (Fehércsoki mousse levendulával, 195.oldal).

Kiadja az Athenaeum kiadó, ára 3990 Ft.

Fejes Imre

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat